Ganglion cyste

Een ganglion is een onschuldige en goedaardige zwelling dat uitgaat van pezen en gewrichten dat gevuld is met een geleiachtig vocht (afkomstig vanuit de gewrichten en peeskokers). Het meest bekende is de ganglion carpi dorsale, die aan de rugzijde van de het polsgewricht zit. Maar het kan ook voorkomen aan de binnenkant van de pols (ganglion carpi volare), of aan de vinger en aan de voet. Het ontstaat als gevolg van een zwakke plek in de peeskoker of gewrichtskapsel, wat door de druk van binnenuit uiteindelijk in een lokale uitstulping (=ganglioncyste) resulteert. De inhoud van deze cyste bestaat uit hetzelfde vocht wat in de peeskoker en het gewricht zit. Er is geen duidelijke oorzaak voor het ontstaan van een zwakke plek op de peeskoker en gewrichtskapsel, maar schade als gevolg van een chronische overbelasting kan een verklaring zijn.

Diagnose

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Een ganglion kenmerkt zich ook doordat het in grootte kan wisselen, het kan soms ook vanzelf volledig verdwijnen. Het kan behoorlijke pijnklachten geven afhankelijk van de grootte, lokalisatie en belasting.

Behandeling

Afhankelijk van de diagnose kan een ganglion ook alleen worden leeggezogen, of ingespoten met corticosteroiden. Bij toename van pijnklachten, onstaan van onstekingen of groei kan het verwijderen indiceerd zijn.

Deze behandeling kan onder plaatselijke verdoving plaatsvinden. Een enkele keer zit de ganglion aan de binnenzijde van de pols dichtbij de slagader van de pols, dan kan de operatie niet onder lokale verdoving worden uitgevoerd, maar moet het in het ziekenhuis met verdoving van de hele arm of onder narcose.

Bij de operatie wordt de cyste in zijn geheel uit zijn omgeving vrijgemaakt en verwijderd tot aan de oorsprong van het ganglion, dwz tot aan het gewricht of de peeskoker. Dit kan via een kleine incisie ter plaatse van de zwelling, nadat de huid is verdoofd.