Huidkanker onderzoek

Zorgpad

Onderdeel van:
Dr. Brinkmann kliniek
Contact Dr. Brinkmann kliniek

U bent vanwege een verdachte of afwijkende moedervlek/laesie/tumor doorverwezen naar de dermatoloog. In de Dr. Brinkmann Kliniek doorloopt u een vastgesteld traject. Dit traject wordt ook zorgpad genoemd, waarin de stappen staan beschreven, die tijdens de fase van onderzoek, behandeling en nacontrole/ nazorg aan de orde kunnen zijn. Deze stappen zijn voor u op een rij gezet, zodat u kunt nalezen, hoe het traject er in grote lijnen uit kan zien.

Diagnose en VIP-Controle dermatoscopie

Tijdens het eerste consult wordt in de Dr. Brinkman Kliniek een algeheel huidonderzoek door een dermatoloog uitgevoerd, in de meeste gevallen aangevuld met de VIP-controle ®, een methode waarbij gebruik gemaakt wordt van een Visual Image Picture techniek. VIP-controle ®. Hierbij wordt door middel van een digitale dermatoscoop een huidlaesie tot 120 keer uitvergroot zonder verlies van beeldkwaliteit. Dit beeld kan met behulp van een aangesloten computer worden vastgelegd. Aan de hand van uiterlijke kenmerken van een laesie kan deze computer ook een berekening op kwaadaardigheid uitvoeren. Tevens biedt dit systeem de mogelijkheid tot het bewaren van de digitale beelden voor vervolgonderzoek. Een verdachte huidlaesie kan hierdoor op een later moment opnieuw worden beoordeeld op veranderingen ten opzichte van de uitgangssituatie. Door de VIP-controle ® van de huid kan het onnodig verwijderen van huidlaesies voorkomen worden. De Dr. Brinkmann Kliniek streeft ernaar om deze vooruitstrevende techniek voor iedereen toegankelijk te maken. Op basis van dit onderzoek kan de dermatoloog met een grote mate van zekerheid vaststellen welke vorm van huidkanker het betreft.

Eerste operatieve ingreep

Is er een verdenking op een kwaadaardige aandoening van de huid zal in de meeste gevallen geprobeerd worden om onder plaatselijke verdoving te excideren (wegsnijden) of te biopteren (een stukje weefsel verwijderen voor onderzoek). Na verwijderen van het huid weefsel wordt het onderzocht door de patholoog-anatoom. Deze beoordeelt het weefsel onder het microscoop.

Als er onzekerheid bestaat zal de patholoog-anatoom overleggen met collega's of aanvullende onderzoeken doen op het weefsel. Ook is het mogelijk de onderzoeksresultaten voor te leggen aan een regionaal (melanoom)panel, hierin werken een groot aantal aan pathologen, die het weefselstuk opnieuw beoordelen. Daarom kan de uitslag wat langer duren, maar dit betekend niet automatisch dat het niet goed is.

Afhankelijk van het histopathologisch onderzoekresultaat zal worden bepaald of een reexcisie (opnieuw wegsnijden van mogelijke resterende huidkankercellen of het wegsnijden met een grotere marge) wel of niet zal plaatsvinden. Indien de uitslag van het histopathologisch onderzoek uitwijst, dat de laesie niet kwaadaardig is, kan de behandeling worden afgesloten.

Tweede operatieve ingreep

Als het weefselonderzoek laat zien, dat het een maligne melanoom betreft, zal ook de dikte van het melanoom worden bepaald. Dit wordt de Breslow-dikte genoemd. Als de Breslow-dikte kleiner dan 1 mm is, zal in een 2. operatie nog eens 1 centimeter rondom het litteken worden verwijderd.

Bij een dikte van meer dan 1 mm zal de mogelijkheid voor een schildwachtklieronderzoek worden geboden. Dit is een speciaal onderzoek, waarin ook de eerste lymfeklier, de zogenaamde poortwachtklier van het afstroom gebied van de tumor zal worden onderzocht, om te bepalen of deze ook al melamoomcellen bevat. In dezelfde sessie zal dan ook nog eens 1-2 centimeter rondom het litteken worden verwijderd. Dat gebeurt bij voorkeur binnen 6 weken nadat de diagnose is gesteld, meestal eerder.

Doorgaans kan ook deze ingreep onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden. Dient er een schildwachtklieronderzoek plaats te vinden, dan wordt u doorverwezen naar een specifieke instelling in de buurt van uw woonadres.

Naast de groep van melanomen bestaan er ook nog een groot aantal aan andere huidkankersoorten. Afhankelijk van de soort, diepte en het histopathologisch onderzoek van de tumor, zal worden vastgelegd of een 2. operatie met een grotere marge noodzakelijk wordt geacht.

Vervolg controles

Elke patiënt krijgt in de Dr. Brinkmann Kliniek een uitgebreid individueel educatieprogramma aangeboden, hoe hij of zij de huid goed kan controleren op eventuele nieuwe laesies. Daarbij worden duidelijke handvaten verstrekt, om de zelfcontrole te optimaliseren.

Uiteraard wordt de patiënt ook professionele nacontrole geboden. De frequentie van het huidonderzoek in de Dr. Brinkmann Kliniek is sterk afhankelijk van de individuele geschiedenis van de patiënt, de tumorsoort en de uitgebreidheid van de laesies. Er zullen daarom ook met iedere patiënt concrete afspraken worden gemaakt voor de nacontrole.

Ter alle tijden kunt u bij vragen of onduidelijkheden een nieuwe afspraak plannen voor een consult, dit geldt voor melanoompatiënten maar ook voor alle andere huidkankersoorten.

Vooruitzichten Melanoom

De vooruitzichten bij een melanoom zijn sterk afhankelijk van de kans op het ontstaan van metastasen(uitzaaiingen). Omdat de meeste patiënten in een vroeg stadium van de ziekte worden behandeld, zijn de vooruitzichten doorgaans gunstig. Hier geldt hoe dunner het melanoom, hoe groter de kans op volledige genezing.

Als melanoom patiënten behoefde hebben ook met lotgenoten te praten, bestaat er ook een patiëntenvereniging "Stichting melanoom".