Huidkanker soorten

Basaalcelcarcinoom

Het basaalcelcarcinoom is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker, omdat het alleen in zeldzame gevallen uitzaaiingen veroorzaakt in de lymfeklieren en bloedbaan. Een basaalcelcarcinoom ontstaat uit de onderste cellenlaag, de zogenoemde basaalcellen van de opperhuid. Het basaalcelcarcinoom wordt voornamelijk veroorzaakt door het blootstellen aan UV-straling en komt daarom ook het meest voor op het gelaat en de kale hoofdhuid. Kenmerkend voor een basaalcelcarcinoom is vaak de parelmoerachtige rand van de tumor voorzien van kleine bloedvaatjes. De tumor kan een huidkleur hebben of rood tot lichtbruin van kleur zijn. Een later verschijnsel is vaak het niet genezen van een "wondje", bloeden en het aantasten van diepere weefsel- of botstructuren. Een bijzondere vorm van een basaalcelcarcinoom is het romphuidbasalioom. Deze tumor kenmerkt zich door middel van eczeemachtige plekken op de romp. Basaalcelcarcinomen zijn in ca. 10% recidiverend en in meer dan 25% kan bij de zelfde patiënt in de loop van de jaren een tweede of meer basaalcelcarcinomen vastgesteld worden. Bij meer dan 20000 mensen wordt iedere jaar een nieuw basaalcelcarcinoom geconstateerd, 95 % van de patiënten zijn ouder dan 40 jaar, het romphuidbasalioom wordt daarentegen vaak op duidelijk jongere leeftijd ontdekt.

Plaveiselcelcarcinoom

Het plaveiselcelcarcinoom of spinocellulaire carcinoom of spinalioom is eveneens een kwaadaardige vorm van huidkanker, die ook kan uitzaaien in lymfeklieren en bloedbaan; wel komt dit minder vaak voor als bij het melanoom. Voorstadia van een plaveiselcelcarcinoom zijn zogenoemde keratosis actinica. Dit zijn meestal kleine ruwachtig aanvoelende verhoornende huidafwijkingen, variërend van huidkleurig, rood tot lichtbruin van kleur. Vroeger kwamen deze voorstadia voornamelijk voor bij mensen op oudere leeftijd. Maar gezien de toename aan UV-belasting op de huid worden deze afwijkingen steeds meer ook op jongere leeftijd gezien. De meeste plaveiselcelcarcinomen en voorstadia ervan komen voor op de hand. Berekeningen gaan ervan uit dat 80% van alle mensen met een lichtere huidkleur vanaf een leeftijdsgroep van 60 jaar en ouder voorstadia van een plaveiselcelcarcinoom zullen ontwikkelen.

Melanoom

Het melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Het kan uitzaaien in bloedbaan en lymfeklieren. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen. Pigmentcellen zijn verspreid over de gehele huid of zij komen in groepen voor zoals bij een moedervlek.
Een melanoom kan daarom uit een bestaande moedervlek of op gewone huid nieuw ontstaan. Bij uitzondering ontstaat een melanoom in een orgaan, omdat in elk orgaan geringe aantallen aan pigmentcellen voorkomen. De meeste melanomen zijn donker bruin of zwart van kleur. Melanoom betekent daarom ook zwart gezwel. Maar er komen ook amelanotische (huidkleur, rood of licht bruin van kleur) melanomen voor. De kans op een melanoom neemt toe in gevallen van sterkere asymmetrie, onregelmatige begrenzing, verschillende kleurverdeling en grote van een moedervlek.

Verdenking op aandoening

Indien u het gevoel heeft dat bepaalde moedervlekken, verdacht lijken of veranderen en denkt een nader onderzoek of een behandeling dient te ondergaan. Raden wij u aan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts, en te bespreken of een verwijzing naar het expertisecentrum Dr. Brinkmann Kliniek noodzakelijk is.