Plaveiselcelcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Ongeveer 15.000 mensen worden jaarlijks gediagnosticeerd met deze vorm van kanker. Het komt voornamelijk voor bij oudere mensen, vanaf 60 jaar. Daarnaast komt het veel voor bij witte mensen die voor een lange tijd in tropische gebieden hebben gewoond. Plaveiselcelcarcinoom kan bij deze mensen ook op een jongere leeftijd optreden, vanwege de grote hoeveelheden uv-straling. Over het algemeen komt plaveiselcelcarcinoom meer voor bij mannen dan vrouwen.

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Wat is een plaveiselcarcinoom

Plaveiselcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. Door middel van een chirurgische ingreep is het meestal eenvoudig te verwijderen. Wanneer een plaveiselcelcarcinoom niet tijdig behandeld wordt, kan het onderliggende weefsels beschadigen. Bij een zeer kleine groep mensen zaait deze vorm van kanker uit naar andere delen van het lichaam. Wanneer er wel uitzaaiingen zijn, bevinden die zich meestal in de lymfeklieren.

Een plaveiselcelcarcinoom herkennen

Het herkennen van een plaveiselcelcarcinoom kan lastig zijn. In het begin kan het ergens anders op lijken. Een plaveiselcelcarcinoom ziet er meestal uit als een bleekroze, ruw knobbeltje. Dit knobbeltje groeit langzaam en kan pijn doen. Een plaveiselcelcarcinoom kan er ook uitzien als een wondje dat langzaam groter wordt, een ruwe plek die hard aanvoelt, of een grote wrat. Het kan makkelijk bloeden.

Waar komt een plaveiselcelcarcinoom voor?

Een plaveiselcelcarcinoom kan overal op het lichaam voorkomen, maar komt het meest voor op plekken die veel blootgesteld worden aan uv-straling. De plekken waar een plaveiselcelcarcinoom het meest voorkomt:

  • Bovenkant van je handen
  • Hoofd en nek
  • Benen
  • Gezicht, oren, lippen
  • Onderarmen

Meer weten over een plaveiselcelcarcinoom?

De vooruitzichten bij plaveiselcelcarcinoom

Wanneer u een plaveiselcelcarcinoom heeft, zijn de vooruitzichten over het algemeen goed. Bijna iedereen met een plaveiselcelcarcinoom geneest. Een plaveiselcelcarcinoom is goed te behandelen. Artsen kunnen het plekje vaak helemaal verwijderen. Uitzaaiingen van een plaveiselcelcarcinoom komen nauwelijks voor. Wanneer iemand wel uitzaaiingen heeft, komen deze het meest voor in de lymfeklieren.

Oorzaken en risicofactoren plaveiselcelcarcinoom

Er kan niet één oorzaak aangewezen worden voor een plaveiselcelcarcinoom. Het is wel met zekerheid te zeggen dat zonlicht de grootste risicofactor is. Als je in je leven veel in de zon bent geweest en vaak verbrand bent geweest, is de kans op een plaveiselcelcarcinoom dus groter.

Ook de zonnebank of daglichtlamp zijn een risicofactor voor een plaveiselcelcarcinoom. De zonnebank straalt veel uv-licht uit. Ook zijn er daglichtlampen die uv-straling uitzenden. Kies altijd voor een daglichtlamp zonder uv-straling. Hierdoor wordt de kans op een plaveiselcelcarcinoom kleiner.

Mensen met een lichte huid hebben meer kans op plaveiselcelcarcinoom dan mensen met een donkere huid. Dit huidtype verbrandt namelijk snel.

Ook een mindere afweer maakt de kans op plaveiselcelcarcinoom groter. Je afweer werkt minder goed als je een immuunstoornis hebt. Ook als je afweerremmende medicijnen gebruikt, is de kans op plaveiselcelcarcinoom groter.

Tot slot kan erfelijkheid een rol spelen bij plaveiselcelcarcinoom.

Overige oorzaken voor een plaveiselcelcarcinoom zijn:

  • Huidziekten
  • Wonden aan benen die lange tijd niet genezen
  • Roken
  • Littekens van brandwonden
  • Wrattenvirussen

Onderzoek van plaveiselcelcarcinoom

Als u een verdacht plekje heeft op uw huid, is het belangrijk dat u naar de huisarts gaat. De huisarts onderzoekt het plekje en verwijst u (wanneer nodig) door naar het ziekenhuis of een ander specialistisch centrum. Vaak ziet een huisarts al dat het gaat om een plaveiselcelcarcinoom. De dermatoloog neemt vervolgens een biopt af. Dit is een klein stukje weefsel dat naar het laboratorium wordt gestuurd voor onderzoek. Wanneer bevestigd wordt dat het om een plaveiselcelcarcinoom gaat, kan de behandeling starten.

Meer info over plaveiselcelcarcinoom?

De behandeling van een plaveiselcelcarcinoom

Er zijn verschillende mogelijkheden om plaveiselcelcarcinoom te behandelen. Bij Dr. Brinkmann kliniek verwijderen we een plaveiselcelcarcinoom door middel van excisie.

Excisie: bij een excisie wordt het slechte weefsel operatief verwijderd. Dit wordt gedaan onder plaatselijke verdoving. Om ervoor te zorgen dat het plaveiselcelcarcinoom volledig verwijderd wordt, haalt de arts ook een randje van de huid rondom het plaveiselcelcarcinoom weg. Vervolgens wordt het weggesneden weefsel onderzocht.

Na de behandeling van een plaveiselcelcarcinoom

De kans is aanwezig dat u na de behandeling opnieuw een plaveiselcelcarcinoom krijgt. Dit kan zowel op dezelfde plek als op een andere plek. Controleer uw huid eens in de 3 maanden op een nieuw plaveiselcelcarcinoom. Daarnaast is het beter om de zon zoveel mogelijk te vermijden. Wanneer u toch in de zon bent, zorg er dan voor dat u zich goed insmeert met zonnebrandcrème.

Het voorkomen van een plaveiselcelcarcinoom

Het voorkomen van een plaveiselcelcarcinoom is lastig, maar u kunt wel dingen doen. De zon is de grootste risicofactor voor een plaveiselcelcarcinoom. Wij raden u daarom aan om de zon zoveel mogelijk te vermijden. Daarnaast raden wij de zonnebank ten zeerste af. Ook adviseren wij om iedere dag zonnebrand op te smeren.

Waarom kiest u Dr. Brinkmann kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Samen maken we de keuze

Bij Dr. Brinkmann kliniek kiezen we altijd samen met u de beste oplossing. U voert verschillende gesprekken met specialisten, waarin zij luisteren naar uw wensen. Vervolgens zoeken we samen een behandelmethode die het meest bij u past.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Plaveiselcelcarcinoom laten behandelen bij Dr. Brinkmann Kliniek

Bij Dr. Brinkmann kliniek staan de beste zorgprofessionals voor u klaar. Onze artsen hebben allemaal jarenlange ervaring in het vak, ze begeleiden u gedurende het hele proces. De specialist gaat samen met u om de tafel om de behandelmogelijkheden te bespreken. 

Wilt u meer informatie over plaveiselcelcarcinoom?

Veelgestelde vragen over plaveiselcelcarcinoom

Hoe wordt plaveiselcelcarcinoom gediagnosticeerd?
De diagnose wordt meestal gesteld door een dermatoloog die een biopsie uitvoert. Dit betekent dat een klein stukje van het verdachte weefsel wordt verwijderd en onder een microscoop wordt onderzocht.
Kan plaveiselcelcarcinoom zich verspreiden naar andere delen van het lichaam?
Ja, hoewel het zeldzaam is, kan PCC zich verspreiden (metastaseren) naar andere delen van het lichaam, zoals de lymfeklieren of inwendige organen, vooral als het niet vroegtijdig wordt behandeld.
Wat is het verschil tussen plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom?
Basaalcelcarcinoom (BCC) is de meest voorkomende vorm van huidkanker en groeit meestal langzamer dan PCC. BCC verspreidt zich zelden naar andere delen van het lichaam, terwijl PCC een groter risico heeft om te metastaseren, vooral als het niet op tijd wordt behandeld.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.