Basaalcelcarcinoom

Een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker. U heeft dan een kwaadaardig plekje op de huid. Een basaalcelcarcinoom kan overal op de huid voorkomen, maar komt het meest voor op plekken die veel in de zon zijn geweest. Een basaalcelcarcinoom groeit erg traag en zaait zelden uit, dus het hoeft niets ernstigs te betekenen voor uw gezondheid.

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Wat is een basaalcelcarcinoom

Basaalcelcarcinoom wordt ook wel basocellulair carcinoom of basalioom genoemd. Deze vorm van huidkanker begint in de bovenste laag van de huid. Het zaait bijna nooit uit naar andere delen van het lichaam. Het aantal mensen met basaalcelcarcinoom neemt jaarlijks toe met 20%.

Hoe ziet een basaalcelcarcinoom eruit?

Een basaalcelcarcinoom is een langzaam groeiend knobbeltje. Dit knobbeltje is vaak roze, huidkleurig of lichtbruin. In het midden van het knobbeltje zit een donker korstje, dit bloedt snel. Het bultje doet meestal geen pijn en veroorzaakt geen jeuk. Het knobbeltje kan plots verdwijnen, maar na verloop van jaren ook spontaan terugkeren. In het bultje kunt u kleine bloedvaten zien.

Een basaalcelcarcinoom zit vaak op huid die door de zon beschadigd is. Denk hierbij vooral aan plekken op het gezicht zoals de neus, oren en de slapen. In enkele gevallen komt een basaalcelcarcinoom voor op plekken die niet vaak in de zon komen, zoals de rug.

Bij wie komt basaalcelcarcinoom voor?

95% van de mensen met een basaalcelcarcinoom is ouder dan 40 jaar. De gemiddelde leeftijd van mensen met een basocellulair carcinoom is 70 jaar. Een basaalcelcarcinoom komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Meer weten over een basaalcelcarcinoom?

Het ontstaan van een basaalcelcarcinoom

Een basaal carcinoom ontstaat in de basale cellen van de opperhuid. Verschillende factoren spelen een rol voor het ontstaan van een basaalcelcarcinoom. De belangrijkste risicofactor is een grote blootstelling aan UV-straling. Daarnaast speelt erfelijkheid een rol in het ontstaan van een basaalcelcarcinoom. Ook het type huid speelt een rol in de kans op basaal carcinoom. Mensen met een zeer witte huid hebben een grotere kans op deze vorm van kanker. Tot slot hebben mensen met een verlaagd afweersysteem een verhoogd risico op het krijgen van een basaalcelcarcinoom.

Verschillende soorten basaalcelcarcinoom

Er zijn verschillende soorten basaalcelcarcinomen. Welke soort het is, kan bepaald worden onder de microscoop. De meest voorkomende vormen van basocellulair carcinoom zijn:

  • Nodulair of solide basaalcelcarcinoom
  • Sprieterig of scleroserend basaalcelcarcinoom
  • Superficieel basaalcelcarcinoom
  • Gepigmenteerde basaalcelcarcinoom
  • Gemengde vorm basaalcelcarcinoom

De diagnose basaal carcinoom vaststellen

Wanneer u een verdacht plekje heeft, is het belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wanneer het nodig is, stuurt de huisarts u door naar het ziekenhuis of een specialistisch centrum. De dermatoloog kan vaak op het blote oog al vaststellen dat er sprake is van een basaalcelcarcinoom. Om het zeker te weten wordt een huidbiopt afgenomen. Het stukje weefsel wordt dan onderzocht, vervolgens kan de diagnose met zekerheid gesteld worden.

Meer weten over een basaalcelcarcinoom?

Een basaalcelcarcinoom behandelen

Bij verdenking van kwaadaardig weefsel willen we het operatief verwijderen, ofwel excideren. Onder plaatselijke verdoving wordt het huidweefsel verwijderd, waarna een monster wordt onderzocht door een patholoog-anatoom om een definitieve diagnose te stellen voor basaal carcinoom of een andere huidaandoening.

Op basis van de uitslag wordt bepaald of er meer weefsel verwijderd moet worden. Is het weefsel goedaardig, dan hoeft u verder niet behandeld te worden. Indien het weefsel maligne is, hangt het af van de dikte van het melanoom wat de vervolgstap is. Bij een dikte van minder dan 1 mm wordt nog wat huid rondom de wond weggehaald. Bij een dikte van meer dan 1 mm krijgt u de mogelijkheid tot een doorverwijzing om uw eerste lymfeklier te laten controleren op melanoomcellen. Hierna wordt ook wat extra huid om de wond geëxcideerd.

Nazorg

Na de procedure ontvangt u van de Dr. Brinkmann kliniek uitgebreide informatie om uw eigen huid te controleren op afwijkende plekken. Ook krijgt u professionele nacontroles bij onze kliniek aangeboden. Hier maken we duidelijke afspraken over met u op basis van de tumorsoort en uw geschiedenis.

Een basaalcelcarcinoom voorkomen

Een basocellulair carcinoom kan niet voorkomen worden, maar u kunt wel maatregelen nemen om de kans op een basaalcelcarcinoom te verkleinen. Probeer zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en zo min mogelijk in de zon te gaan zitten. Wanneer u wel in de zon bent, zorg dan dat u zich goed insmeert met zonnebrandcrème (minimaal factor 30). Daarnaast is het verstandig om een hoofddeksel zoals een hoed of pet te dragen als u in de zon bent. Ook is het belangrijk om uw huid regelmatig te controleren op opvallende plekjes.

Waarom kiest u Dr. Brinkmann kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Samen maken we de keuze

Bij Dr. Brinkmann kliniek kiezen we altijd samen met u de beste oplossing. U voert verschillende gesprekken met specialisten, waarin zij luisteren naar uw wensen. Vervolgens zoeken we samen een behandelmethode die bij u past.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Basaalcelcarcinoom laten behandelen bij Dr. Brinkmann Kliniek

Bij Dr. Brinkmann Kliniek werken experts die veel ervaring hebben op het gebied van huidkanker en dus ook basaalcelcarcinomen. Wij begeleiden u van begin tot eind tijdens uw proces. Bij Dr. Brinkmann kliniek staan we voor u klaar.

Meer informatie over basaalcelcarcinoom behandeling?

Veelgestelde vragen over basaalcelcarcinoom

Hoe wordt basaalcelcarcinoom gediagnosticeerd?
Een arts zal meestal een huidbiopsie uitvoeren, waarbij een klein stukje van het verdachte gebied wordt verwijderd en onder een microscoop wordt onderzocht.
Is basaalcelcarcinoom gevaarlijk?
BCC groeit meestal langzaam en verspreidt zich zelden naar andere delen van het lichaam. Als het echter niet wordt behandeld, kan het groter worden en omliggende weefsels en botten beschadigen.
Kan basaalcelcarcinoom terugkeren na behandeling?
Ja, BCC kan terugkeren, vooral als de oorspronkelijke tumor niet volledig is verwijderd of als er meerdere risicofactoren zijn. Regelmatige controles na behandeling zijn belangrijk om eventuele terugkeer vroegtijdig te detecteren.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.