Soorten melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker en een kwaadaardige moedervlek. De moedervlek kan plotseling ontstaan, maar vaak ontstaat een melanoom uit een bestaande moedervlek. Er zijn verschillende soorten melanomen, met elk hun eigen kenmerken. Het meest voorkomende melanoom is het oppervlakkig spreidend melanoom.

  • Gespecialiseerd in huidkankerbehandelingen
  • Geavanceerde behandeltechnieken
  • Persoonlijke benadering

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Wat is een melanoom

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Het ontstaat uit pigmentcellen. Deze zijn verspreid over de hele huid of komen in groepen voor zoals bij een moedervlek. Wanneer deze pigment producerende cellen veranderen in kankercellen is er sprake van een melanoom. Een melanoom kan uitzaaien naar de bloedbaan of lymfeklieren. Een melanoom kan ontstaan uit een bestaande moedervlek of op nieuwe gewone huid.

Er zijn verschillende risicofactoren voor een melanoom. De grootste risicofactoren zijn:

  • Veel zon op jonge leeftijd
  • Lichte huid
  • Erfelijkheid: Eén of meerdere familieleden een melanoom hebben gehad.
  • Veel onder de zonnebank gaan
  • U heeft meer dan 5 ‘klinisch atypische’ moedervlekken: dit zijn moedervlekken die vaak meerdere kleuren hebben en een asymmetrische vorm.
  • U heeft meer dan 100 moedervlekken.
  • U heeft eerder een melanoom gehad

Een melanoom herkennen

Het is belangrijk dat u een melanoom tijdig herkent. Ze komen het meest voor op plekken die veel in de zon komen, zoals hoofd of armen. Wanneer u een melanoom heeft, verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op uw huid. De plek groeit snel. De vlek valt op door de snelle groei en aparte kleur. Wanneer een melanoom ontstaat uit een bestaande moedervlek, kan de moedervlek plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden.

Waarom kiest u Dr. Brinkmann Kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Verschillende soorten melanoom

Er zijn verschillende soorten melanomen. Hieronder bespreken we de verschillen.

Oppervlakkig spreidend melanoom

Een oppervlakkig spreidend melanoom is de meest voorkomende soort melanoom. Van de mensen die een melanoom hebben, heeft ongeveer driekwart een oppervlakkig spreidend melanoom. Deze melanoom groeit meestal niet diep in de huid. Wel kan het best groot worden. Een oppervlakkig spreidend melanoom heeft vaak een bruine kleur. Soms is het wit-roze van kleur.

Nodulair melanoom

Een nodulair melanoom is een melanoom dat heel snel groeit. Vaak ontdek je een soort wondje of bobbeltje die donkerblauw tot zwart is. Het melanoom gaat makkelijk bloeden. Omdat het melanoom snel dikker wordt, is de prognose van een nodulair melanoom slecht. Van de mensen met een melanoom heeft 10% een nodulair melanoom.

Lentigo maligna melanoom

Deze soort melanoom ontstaat vaak uit een vlek op de huid die veel in de zon is geweest, bijvoorbeeld het gezicht of de armen. Deze vorm van huidkanker komt vaker voor bij oudere mensen. De vorm van een lentigo maligna is vaak bruin/grijs/zwart en de vlek heeft een grillige vorm. Van de mensen die een melanoom hebben, heeft zo’n 5% een lentigo maligna melanoom.

Acrolentigineus melanoom

Een acrolentigineus melanoom is een zeldzaam melanoom, ongeveer 1% van de mensen met een melanoom heeft deze vorm. Het komt uitsluitend voor aan de uiteinden van het lichaam, de handpalmen, voetzolen of onder de nagel. Mensen met een donkere uidskleur of azziachtixche afkomst hebben vaker last van een acrolentigineus melanoom.

Ongepigmenteerd melanoom: amelanotisch melanoom

Een amelanotisch melanoom is ook een zeldzame vorm van een melanoom. Deze soort kan zowel een oppervlakkig spreidende of nodulaire groeiwijze hebben. Een amelanotisch melanoom wordt vaak over het hoofd gezien, het ziet er namelijk niet uit als een normaal melanoom. Het melanoom is huidkleurig, roze of rood in tegenstelling tot een normaal melanoom dat bruin, zwart of grijs is. Een amelanotisch melanoom gaat snel zweren of bloeden. De pigmentcellen in het melanoom maken geen pigment aan, terwijl ze ongeremd in de huid doorgroeien. Omdat deze vorm vaak laat ontdekt wordt, is hij erg gevaarlijk.

Melanoom van de slijmvliezen

U kunt ook een melanoom krijgen in uw mond-, neus-, of keelslijmvlies, de binnenkant van uw oogleden, endeldarm of vagina. Een melanoom van de slijmvliezen komt echter niet vaak voor. Ze worden vaak pas ontdekt in een gevorderd stadium. Een melanoom van de slijmvliezen is zeer zeldzaam.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Genetische kenmerken van een melanoom

Een melanoom kan ook ingedeeld worden op basis van de genetische kenmerken van de tumor. De belangrijkste groepen zijn:

  • Melanoom met een BRAF-mutatie
  • Melanoom met een NRAS-mutatie
  • Melanoom zonder BRAF-mutatie of NRAS-mutatie

Melanoom behandelen

Er zijn verschillende manieren om een melanoom te behandelen. Operatieve verwijdering komt het vaakst voor. Wanneer er uitzaaiingen zijn, kan immunotherapie en doelgerichte therapie gebruikt worden om de kanker te bestrijden. Na de behandeling, is er altijd een mogelijkheid dat het melanoom terugkeert.

Melanoom behandelen bij Dr. Brinkmann Kliniek

Bij Dr. Brinkmann Kliniek werken artsen met jarenlange ervaring op het gebied van huidkanker. Wij zijn specialist in het verwijderen van elke vorm van huidkanker, dus ook melanomen. Bij Dr. Brinkmann Kliniek begrijpen we zeer goed dat de diagnose kanker heftig is. Wij begeleiden u dan ook tijdens het gehele proces: van begin tot eind. Wij staan voor u klaar.

Meer informatie over huidkanker voorstadium?

Veelgestelde vragen over soorten melanoom

Hoe herken ik een melanoom?
Gebruik de ABCDE-methode:
  • Asymmetrie: de vlek is niet symmetrisch.
  • Boord (border): onregelmatige of rafelige randen.
  • Color (kleur): meerdere kleuren in één vlek.
  • Diameter: groter dan 6 mm.
  • Evolutie: de moedervlek verandert in grootte, vorm of kleur.
Welke mensen lopen het meeste risico op het krijgen van een melanoom?
Mensen met:
  • Veelvuldige blootstelling aan de zon of zonnebanken.
  • Een lichte huid en snel verbranden.
  • Een familiegeschiedenis van melanoom.
  • Veel moedervlekken of atypische moedervlekken.
  • Een verzwakt immuunsysteem.
Kan een melanoom pijn doen of jeuken?
Ja, een melanoom kan jeuken, bloeden, pijn doen of een branderig gevoel geven, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.