Huidkanker

Home / Huid oncologie / Huidkanker

Huidkanker is een van de meest voorkomende kankersoorten. Ongeveer 1 op de 6 Nederlanders krijgt huidkanker. De belangrijkste oorzaak van huidkanker is veel in de zon zijn. 

Lees verder over voorkomen van huidkanker de verschillende vormen en het specifieke onderzoek welke wordt uitgevoerd in de Dr. Brinkmann Kliniek.

Meer informatie over huidkanker?

Als u onderstaand formulier invult nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Wat is huidkanker?

Wanneer huidcellen kwaadaardig worden en zich zonder rem gaan delen kan worden gesproken van huidkanker. Wanneer deze cellen zich blijven vermenigvuldigen, kunnen ze tumoren vormen en zelfs uitzaaien naar andere delen van het lichaam. Deze ongeremde vermenigvuldiging van huidcellen ontstaat meestal in de opperhuid, wat de bovenste laag van de huid is. Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen goedaardige (niet-kankerachtige) en kwaadaardige (kankerachtige) huidcellen. Goedaardige cellen blijven vaak lokaal en vormen geen bedreiging. Dat terwijl kwaadaardige cellen agressief kunnen groeien en verspreiden. Ieder jaar worden er in Nederland duizenden nieuwe gevallen van huidkanker vastgesteld.

Ontwikkelen van Huidkanker

Een kankercel ontstaat door DNA-schade. Deze zogenaamde DNA bevat de gehele erfelijke informatie. Vaak wordt de schade veroorzaakt door UV-straling. In de meeste gevallen van DNA-schade treden verschillende specifieke lichaamseigen reparatiesystemen in werking, die de beschadigde cellen verwijderen. Zijn deze daarentegen beschadigd of is de DNA-schade in de verschillende huidcellen te groot, dan ontstaat huidkanker of een voorstadium ervan.

Primaire Preventie huidkanker

Voor het ontwikkelen van huidkanker bestaat er een groot aantal risicofactoren, die voor elke patiënt kunnen verschillen. Uiteraard kunnen algemene adviezen worden gegeven, maar de ervaring leert dat er veel behoefte is aan individuele voorlichting. Regelmatige inspectie van de huid op alle vormen van huidkanker of voorstadia ervan door een dermatoloog wordt als zeer belangrijk ervaren. Voor specifieke huidkankervormen wordt dit onderzoek aangevuld met de VIP-controle ® (Visual Image Picture) van de huid. Het is belangrijk om het preventief onderzoek van de huid uit te voeren, zodat huidkanker vaker in een vroeger stadium ontdekt kan worden.

Secundaire Preventie huidkanker

De ervaring leert dat het voor een patiënt een hele stap is om met een "klein vlekje" aan de huid naar de huisarts te gaan, zeker bij het grote tekort aan huisartsen en dermatologen. Maar het is onmogelijk voor een patiënt om zelf te beoordelen welke moedervlek kwaadaardige tekenen vertoont en welke niet. Secundaire preventie moet gericht zijn op het vroegtijdig ontdekken van huidkanker. Hierdoor is de operatieve behandeling vaak minder ingrijpend of kunnen zelfs andere, niet- operatieve technieken worden toegepast. Behandelingen zijn dan minder belastend. De prognose verbetert en de levenskwaliteit neemt toe.

Bij twijfel

Indien u denkt een behandeling dienen te ondergaan. Raden wij u aan zo spoedig mogelijk contact op te nemen met uw huisarts, en te bespreken of een verwijzing naar het huidkanker expertisecentrum Dr. Brinkmann Kliniek noodzakelijk is.

Meer weten over de behandeling van huidkanker?
Neem dan contact met ons op!

Waarom kiest u voor het Chirurgisch Expertisecentrum?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Soorten huidkanker

Huidkanker is te onderscheiden in verschillende soorten waarbij de ene soort gevaarlijker is dan de andere soort. De drie huidkankersoorten die het meeste voorkomen zijn:

  • Basaalcelcarcinoom: Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker in Nederland. 1 op de 6 Nederlanders komt hier naar alle waarschijnlijkheid mee in aanraking. Deze vorm van huidkanker groeit langzaam en is vaak niet levensbedreigend.
  • Plaveiselcelcarcinoom: De tweede vorm van huidkanker die het meest voorkomt in Nederland is het plaveiselcelcarcinoom. Dit is een kwaadaardige vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker verspreidt zich ook makkelijker naar andere lichaamsdelen dan de eerdergenoemde vorm van basaalcelcarcinoom.
  • Melanoom: De laatste meest kwaadaardige vorm van huidkanker is tevens de agressiefste vorm van huidkanker en kan snel uitzaaien. Een melanoom ontstaat uit pigmentvlekken en/of moedervlekken, maar kan ook spontaan nieuw op de huid ontstaan.

Naast de drie bovenstaande vormen van huidkanker zijn er ook vormen die weinig voorkomen zoals het merkelcelcarcinoom, talgkliercarcinoom en atypisch fibroxanthoom.

Huidkanker voorkomen

Om uw lichaam te beschermen tegen de zon en huidkanker te voorkomen, kunt u voorzorgsmaatregelen nemen. Denk hierbij aan het gebruiken en regelmatig smeren van zonnebrandcrème met een hoge SPF. Daarnaast kunt u het beste de zon vermijden tijdens piekuren (11.00 en 15.00 uur), beschermde kleding dragen en geen UV-straling opzoeken door naar de zonnebank te gaan. Regelmatige huidcontroles en zelfonderzoek kunnen helpen bij het vroegtijdig opsporen van verdachte plekjes.

Vragen over huidkanker? Kom in contact!

Veelgestelde vragen over huidkanker

Wat zijn de eerste tekenen van huidkanker?
De eerste tekenen van huidkanker kunnen variëren, maar vaak omvatten ze nieuwe of veranderende huidafwijkingen, zoals een moedervlek die van kleur, vorm of grootte verandert, zweren die niet genezen, of knobbeltjes die glanzen of schilferen.
Hoe kan ik het risico op huidkanker verminderen?
U kunt het risico op huidkanker verminderen door regelmatig zonnebrandcrème met een hoge SPF te gebruiken, beschermende kleding te dragen, de zon te vermijden tijdens piekuren (11.00 en 15.00 uur), en zonnebanken en andere kunstmatige bronnen van UV-straling te vermijden.
Hoe wordt huidkanker gediagnosticeerd?
Huidkanker wordt gediagnosticeerd door een combinatie van lichamelijk onderzoek, dermatoscopie (vergrootglasonderzoek van de huid), en biopsieën waarbij een klein stukje huid wordt verwijderd en onder een microscoop wordt onderzocht om de aanwezigheid van kankercellen te bevestigen.
Wat zijn de behandelingsopties voor huidkanker?
Behandelingsopties voor huidkanker omvatten chirurgie, bestraling, chemotherapie, Fotodynamische Therapie, immunotherapie, en doelgerichte therapieën die specifieke genetische veranderingen in kankercellen aanvallen. De keuze van behandeling hangt af van het type en stadium van de huidkanker.
Hoe vaak moet ik mijn huid laten controleren?
Het wordt aanbevolen om uw huid minstens eenmaal per jaar door een dermatoloog te laten controleren, als u een hoog risico op huidkanker heeft. Daarnaast is het belangrijk om zelf regelmatig uw huid te onderzoeken op verdachte veranderingen of nieuwe plekjes.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.