Amelanotisch melanoom
In Nederland sterven jaarlijks meer dan 800 mensen aan een melanoom. In de meeste gevallen is een melanoom donker gekleurd, maar in enkele gevallen heeft het geen kleur. Ze vallen dan niet op tussen moedervlekken op uw huid. Dit soort melanoom wordt een amelanotisch melanoom genoemd, ook wel rode melanoom. Het rode melanoom bevat dus geen pigment. Een amelanotisch melanoom herkennen is lastig omdat deze minder goed opvalt dan andere soorten melanomen.
Zorgkaart NL review score van 9.5/10
Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars
Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker
Wat is een amelanotisch melanoom?
Een amelanotisch melanoom is dus een melanoom dat nauwelijks tot geen pigment bevat. Ze zijn vaak huidskleurig, roze of wit. Vaak is er geen duidelijke kleurverandering zichtbaar, waardoor dit soort melanomen moeilijk te herkennen zijn. Een rode melanoom heeft vaak een onregelmatige vorm en varieert sterk in grootte. Ook kan deze melanoom snel groeien en verspreiden naar andere delen van het lichaam. Op het internet staan veel afbeeldingen van amelanotisch melanoom.
Hoe ontstaat een amelanotisch melanoom?
Hoe een amelanotisch melanoom precies ontstaat, is onduidelijk. Wel zijn er een aantal risicofactoren voor het krijgen van een amelanotisch melanoom. Zo kan overmatige blootstelling aan UV-straling, met name verbranding, het risico op een melanoom vergroten. Vermijd de zon dus zo veel mogelijk en kies voor de schaduw. Ook mensen met een lichte huidskleur, rossig/licht blond haar en sproeten hebben meer aanleg om een melanoom te krijgen. Daarnaast hebben mensen meer kans op een rode melanoom als familieleden deze ook gehad hebben. Tot slot hebben mensen met veel moedervlekken, meer kans op het krijgen van een melanoom.
Een amelanotisch melanoom herkennen
Een amelanotisch melanoom herkennen kan dus lastig zijn, vanwege de niet opvallende kleur. Amelanotisch melanoom symptomen zijn: onregelmatige vorm, gekartelde randen, veranderende grootte van de plek, een ruwe textuur, jeuk, pijn of bloeding. Ook kan een amelanotisch melanoom op een glanzend bultje lijken. Op het internet kunt u veel amelanotisch melanoom afbeeldingen vinden om een indruk te krijgen.
Bij wie komt een amelanotisch melanoom voor?
Een rode melanoom kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden. Wel komt deze vorm melanoom vaker voor bij mensen boven de 40 jaar. Ook mensen met een lichte huid hebben een grotere kans om een melanoom te krijgen, omdat hun huid minder bescherming biedt tegen de straling van de zon. Ook personen van wie familieleden een amelanotische melanoom hebben gehad, hebben een grotere kans om een amelanotisch melanoom te krijgen.
De diagnose amelanotisch melanoom vaststellen
Wanneer u denkt dat u een amelanotisch melanoom heeft, neem dan direct contact op met uw huisarts. De arts of dermatoloog zal de huid onderzoeken en mogelijk verdachte plekken identificeren. Vervolgens wordt er een biopt genomen. Dit houdt in dat er een stukje huidweefsel van het verdachte plekje wordt verwijderd en onder de microscoop onderzocht wordt. Wanneer het onderzocht is kan er vastgesteld worden of er sprake is van een amelanotisch melanoom.
Wilt u meer informatie over amelanotisch melanoom?
Een amelanotisch melanoom voorkomen
Wanneer u onderstaande dingen doet, wordt de kans op een amelanotisch melanoom aanzienlijk kleiner.
- Gebruik altijd zonnebrandcrème met een hoge SPF wanneer u in de zon bent
- Bescherm uw hoofd met een hoofddeksel
- Vermijd de zonnebank
- Voer regelmatig huid controles uit
Waarom kiezen voor Dr. Brinkmann kliniek?
- Focus op Innovatieve behandeltechnieken
- Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
- Zeer ervaren chirurgen
- Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
- Verzekerde medische zorg
- Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
- Vooruitstrevend centrum
- Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven
Innovatief
Superspecialisme
Samen maken we de keuze
Bij Dr. Brinkmann Kliniek staat een professioneel team voor u klaar. Onze artsen begeleiden u tijdens het hele proces. Samen bespreken we de behandelmogelijkheden van een amelanotisch melanoom en kijken we naar wat het beste bij u past. We begrijpen dat het hebben van een melanoom een flinke impact kan hebben op u. Onze professionals staan in alle gevaren voor u klaar.
Ervaringen van patiënten
“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”
“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”
“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”
“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”
Amelanotisch melanoom laten behandelen bij Dr. Brinkmann Kliniek
De artsen bij Dr. Brinkmann Kliniek hebben jarenlange ervaring op het gebied van huidkanker. Wij kunnen u dus garanderen dat u in goede handen bent. Bij ons staat de patiënt altijd op nummer een. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft.
Wilt u meer informatie over amelanotisch melanoom?
Maak kennis met ons centrum
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Veelgestelde vragen over amelanotisch melanoom
Locaties
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Contact
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0250
secretariaat@drbrinkmannkliniek.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801