Melanoom

Een melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom kan doorgroeien in diepere lagen van de huid, waardoor het zich kan uitzaaien naar de rest van het lichaam. In Nederland worden per jaar meer dan 7000 melanomen ontdekt. Het tijdig ontdekken en behandelen van een melanoom is ontzettend belangrijk.

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Wat is een melanoom?

Een melanoom is een agressieve vorm van huidkanker. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen. Deze zijn verspreid over de hele huid of komen in groepen voor zoals bij een moedervlek. Wanneer deze pigment producerende cellen veranderen in kankercellen is er sprake van een melanoom. Het kan uitzaaien naar de lymfeklieren en de bloedbaan. Een melanoom kan op twee manieren ontstaan: uit een bestaande moedervlek of op nieuwe gewone huid. De kleur van een melanoom is vaak donkerbruin of zwart, maar er zijn ook melanomen die licht van kleur zijn.

Een melanoom herkennen

Het tijdig herkennen van een melanoom is erg belangrijk. Melanomen komen het meest voor op plekken die veel in de zon komen, zoals het hoofd of de armen, maar ze kunnen ook op andere plekken voorkomen. Wanneer u een melanoom heeft, verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op uw huid. Deze plek groeit snel. In eerste instantie lijkt het erg op een moedervlek, maar valt vaak op door de snelle groei of aparte kleuren van de vlek. Wanneer een melanoom ontstaat uit een bestaande moedervlek, kan de moedervlek plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden.

ABCDE-regel voor melanoom

De ABCDE-regel kan gebruikt worden voor het herkennen van een melanoom. Een vlekje op de huid is verdacht als deze een of meer van onderstaande eigenschappen heeft:

  • Asymmetrie: de ene helft van de vlek of moedervlek heeft een andere kleur of vorm dan de andere helft.
  • Border (rand): de vlek of moedervlek heeft een onregelmatige grillige rand.
  • Color (kleur): de vlek of moedervlek verandert van kleur of heeft verschillende kleuren.
  • Diameter: De grootte van een moedervlek zegt niet zo veel over of die wel of niet goedaardig is. Ook hele kleine moedervlekken kunnen namelijk kwaadaardig zijn. Als een moedervlek snel groeit, is controle ook aan te raden.
  • Evolving (evolutie): de vlek of moedervlek jeukt, bloedt of verandert.

Meer informatie over een melanoom?

Oorzaken en risicofactoren van een melanoom

Het is lastig om te zeggen waarom iemand een melanoom krijgt. Wel zijn er verschillende risicofactoren voor een melanoom. De grootste risicofactoren zijn:

  • Veel zon op jonge leeftijd
  • Lichte huid
  • Erfelijkheid: Eén of meerdere familieleden een melanoom hebben gehad.
  • Veel onder de zonnebank gaan
  • U heeft meer dan 5 ‘klinisch atypische’ moedervlekken: dit zijn moedervlekken die vaak meerdere kleuren hebben en een asymmetrische vorm.
  • U heeft meer dan 100 moedervlekken.
  • U eerder een melanoom hebt gehad.

Waarom kiezen voor Dr. Brinkmann kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Uitzaaiingen melanoom

Een melanoom kan uitzaaien. Het zaait zich sneller uit dan andere vormen van huidkanker. Wanneer een melanoom uitzaait, gebeurt dit meestal als eerste naar de lymfeklieren in de buurt van het melanoom. Een melanoom zaait soms ook uit naar andere organen zoals de longen, lever, hersenen of andere plekken op de huid.

Onderzoeken bij melanoom

Wanneer u twijfelt of een plekje verdacht is, raden wij altijd aan om dit te laten controleren door de huisarts. Wanneer het plekje niet goed blijkt te zijn, wordt u doorgestuurd naar een dermatoloog. Hij of zij zal het plekje nogmaals beoordelen. Wanneer het nodig is, wordt het plekje verwijderd.

Behandeling melanoom

Er zijn verschillende behandelmogelijkheden voor een melanoom. Operatieve verwijdering komt het meest vaak voor. Wanneer er uitzaaiingen zijn kan immunotherapie en doelgerichte therapie gebruikt worden om de kanker te bestrijden. Wanneer u behandeld bent, is er een kans dat het melanoom terugkeert.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Vooruitzichten van een melanoom

Wanneer het melanoom tijdig ontdekt en behandeld wordt, zijn de vooruitzichten erg positief. De kans op uitzaaiingen is dan erg klein. Wanneer een melanoom erg agressief is, is de kans op uitzaaiing van de kwaadaardige cellen groter. De kans op genezing is dan kleiner.

Meer informatie over een melanoom?

Wat kunt u zelf doen?

Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen, om het risico op een melanoom te verkleinen:

  • Ga niet onder de zonnebank
  • Voorkom zonverbrandingen
  • Controleer uw moedervlekken, doe dit ongeveer 4 keer per jaar.

Nadat u behandeld bent voor een melanoom, kunt u last krijgen van psychische klachten zoals verdriet, woede en angst. Bij Dr. Brinkmann Kliniek nemen we ook psychische klachten erg serieus. Wij kunnen u helpen om met de juiste specialist in contact te komen.

Melanoom laten behandelen bij Dr. Brinkmann Kliniek

Bij Dr. Brinkmann kliniek werken artsen met jarenlange ervaring. Wij zijn specialist in het verwijderen van elke vorm van huidkanker. Gediagnosticeerd worden met kanker is heftig. Wij begeleiden u dan ook van het begin tot het eind van het proces. Wij staan klaar voor elke patiënt.

Veelgestelde vragen over melanoom

Welke behandelingsopties zijn er voor melanoom?
Behandelingsopties omvatten chirurgische verwijdering, immunotherapie, gerichte therapie, chemotherapie, en bestraling.
Wat is immunotherapie?
Immunotherapie stimuleert het immuunsysteem van de patiënt om kanker aan te vallen en kan worden gebruikt voor gevorderde stadia van melanoom.
Wat is de rol van bestraling bij melanoom?
Bestraling kan worden gebruikt om de verspreiding van melanoom naar lymfeklieren of andere delen van het lichaam te behandelen.
Hoe effectief zijn de behandelingen voor melanoom?
De effectiviteit hangt af van het stadium van het melanoom. Vroege stadia hebben vaak een goede prognose na chirurgische verwijdering, terwijl gevorderde stadia moeilijker te behandelen kunnen zijn.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.