Behandeling huidkanker
1 op de 6 Nederlanders krijgt te maken met huidkanker. Er zijn verschillende vormen van huidkanker, sommige vormen zijn agressiever dan andere vormen. Bij vroegtijdige ontdekking van huidkanker, is de genezingskans na behandeling erg groot. Bij Dr. Brinkmann kliniek werken artsen met veel ervaring in het behandelen van huidkanker. Door onze professionele en gespecialiseerde zorg bent u bij ons in goede handen.
Zorgkaart NL review score van 9.5/10
Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars
Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker
Wat is huidkanker?
Huidkanker is een kwaadaardige tumor die zich in de huid ontwikkelt. Een kankercel ontstaat door DNA-schade. Het DNA bevat iemands gehele erfelijke informatie. Bij huidkanker wordt deze schade vaak veroorzaakt door UV-straling. In de meeste gevallen van DNA-schade treden verschillende specifieke lichaamseigen reparatiesystemen in werking, die de beschadigde cellen verwijderen. Zijn deze daarentegen beschadigd of is de DNA-schade in de verschillende huidcellen te groot, dan ontstaat huidkanker of een voorstadium ervan
Er bestaan drie verschillende soorten huidkanker:
Basaalcelcarcinoom
Dit is de minst kwaadaardige vorm van huidkanker. Dit komt doordat het alleen in zeldzame gevallen uitzaaiingen veroorzaakt in de lymfeklieren en de bloedbaan.
Plaveiselcelcarcinoom
Het plaveiselcelcarcinoom of spinocellulaire carcinoom of spinalioom is een kwaadaardige vorm van huidkanker, die ook kan uitzaaien in lymfeklieren en bloedbaan; wel komt dit minder vaak voor als bij het melanoom
Melanoom
Het melanoom is de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Het kan uitzaaien in bloedbaan en lymfeklieren. Een melanoom ontstaat uit pigmentcellen. Pigmentcellen zijn verspreid over de gehele huid of komen in groepen voor zoals bij een moedervlek.
Alle informatie over huidkanker behandelen?
Risicogroepen huidkanker
Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. En de aantallen zullen in de komende jaren alleen maar blijven stijgen. Huidkanker komt veel voor bij ouderen, maar twintigers en dertigers die veel in aanraking komen met UV-straling, worden ook vaak getroffen door huidkanker.
Behandeling huidkanker - de verschillende methodes
Huidkanker kan op verschillende manieren behandeld worden:
- Bevriezing: cryochirurgie
- Chemotherapie door middel van een crème
- Bestraling: radiotherapie
- Fotodynamische therapie: kankercellen worden in eerste instantie gevoelig gemaakt voor licht, en vervolgens belicht zodat de kankercellen afsterven.
- Operatie (chirurgie)
Bij Dr. Brinkmann kliniek verwijderen we huidkanker veelvuldig operatief, door middel van een oppervlakkige vorm van chemotherapie of fotodynamische therapie.
Behandeling huidkanker - Eerste operatieve ingreep
Wanneer u een kwaadaardige aandoening op de huid heeft, wordt deze onder plaatselijke verdoving weggesneden (excideren) of er wordt een biopt genomen (een stukje weefsel verwijderen voor onderzoek). Het verwijderde stukje huidweefsel wordt vervolgens onderzocht door een patholoog-anatoom. Wanneer er onzekerheid is over het weefsel, zal de patholoog-anatoom overleggen met collega’s of aanvullende onderzoeken doen op het weefsel. Afhankelijk van het histopathologisch onderzoeksresultaat wordt bepaald of reexcisie (opnieuw wegsnijden van mogelijke resterende huidkankercellen of het wegsnijden met een grotere marge) nodig is. Wanneer het weefsel niet kwaadaardig is, kan de behandeling worden afgesloten. De excisie is dan het sluitstuk van de behandeling. Wanneer het weefsel kwaadaardig is, is soms een tweede operatieve ingreep nodig om de tumor volledig te verwijderen.
We zullen kort toelichten hoe de eerste operatieve ingreep in zijn werk zal gaan.
Plaatselijke verdoving en aftekenen
Ten eerste neemt u plaats op de behandeltafel. Vervolgens tekent de chirurg het huidgebied dat verwijderd moet worden en maakt dit gebied schoon met chloorhexidine (een desinfecterend middel). Hierna is het tijd voor de plaatselijke verdoving. Een kleine injectienaald wordt ingebracht en u voelt een klein prikje. Hierna voelt u geen pijn meer.
De excisie
Een steriele doek wordt op het te opereren gebied gelegd. Vervolgens wordt een ovaalvormig gebied rondom de huidafwijking uitgesneden. De huid wordt langs het afgetekende gebied ingesneden en het stukje huid wordt losgesneden tot in het onderhuidse vetweefsel. Het stukje huid met de tumor is nu verwijderd.
Hechten
Tot slot moet de wond gehecht worden. De randen van de wond worden aan elkaar gehecht. Op de wond wordt een pleister geplakt.
Tweede operatieve ingreep
Wanneer uit het onderzoek blijkt dat het huidweefsel kwaadaardig is, moet een tweede operatieve ingreep plaatsvinden. Wanneer het weefselonderzoek laat zien dat het om een maligne melanoom gaat, moet ook de dikte van het melanoom bepaald worden. Dit wordt de Breslow-dikte genoemd. Als de Breslow-dikte kleiner dan 1 mm is, zal in de tweede operatie nog eens 1 centimeter rondom het litteken worden verwijderd. Wanneer de Breslow-dikte meer dan 1 mm is, wordt een schildwachtklieronderzoek aangeboden. In dit onderzoek wordt de eerste lymfeklier onderzocht, er wordt gekeken of deze ook al me melanoomcellen bevat. In dezelfde sessie zal dan ook nog eens 1-2 centimeter rondom het litteken worden verwijderd. Dat gebeurt bij voorkeur binnen 6 weken nadat de diagnose is gesteld, meestal eerder. Deze ingreep kan ook onder plaatselijke verdoving uitgevoerd worden.
Wanneer er een schildwachtklieronderzoek plaatsvindt, wordt u doorverwezen naar een specifieke instelling in de buurt van uw woonadres.
Naast de groep van melanomen bestaan er ook nog een groot aantal aan andere soorten huidkanker. Afhankelijk van de soort, diepte en het histopathologisch onderzoek van de tumor, zal worden vastgelegd of een tweede operatie met een grotere marge noodzakelijk wordt geacht.
Professionele nazorg
Na de operatieve ingrepen bent u meestal van huidkanker af. Bij Dr. Brinkmann Kliniek bieden wij natuurlijk wel nog professionele nazorg. Wij bieden elk individu een educatieprogramma aan, hoe hij of zij de huid kan controleren op eventuele nieuwe laesies. Daarnaast bieden wij u professionele nacontrole. Met iedere patiënt worden concrete afspraken gemaakt over nacontrole, want dit is sterk afhankelijk van de individuele geschiedenis van de patiënt, de tumorsoort en de uitgebreidheid van de laesies. U kunt bij vragen of onduidelijkheden altijd een nieuwe afspraak plannen voor een consult. Bij Dr. Brinkmann Kliniek staan wij voor u klaar.
Waarom kiezen voor Dr. Brinkmann kliniek?
- Focus op Innovatieve behandeltechnieken
- Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
- Zeer ervaren chirurgen
- Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
- Verzekerde medische zorg
- Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
- Vooruitstrevend centrum
- Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven
Innovatief
Superspecialisme
Vragen over behandeling huidkanker?
Ervaringen van patiënten
“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”
“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”
“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”
“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”
Maak kennis met ons centrum
Innovatieve en patiëntvriendelijke proctologie en chirurgische behandelingen.
Veelgestelde vragen behandeling huidkanker
Locaties
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Contact
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0250
secretariaat@drbrinkmannkliniek.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801