Basaalcelcarcinoom behandeling

Een basaalcelcarcinoom is een vorm van huidkanker. In de meeste gevallen van huidkanker gaat het om deze vorm. Een basaalcelcarcinoom komt veelvuldig voor bij mensen van 45 jaar of ouder. Basaalcelcarcinomen zijn goed te behandelen. Het plekje wordt meestal weggesneden, maar er zijn ook andere manieren om deze vorm van huidkanker te behandelen. Dit is afhankelijk van de grootte, groeiwijze en hoe diep de tumor in de huid gaat infiltreren.

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Hoe ontstaat een basaalcelcarcinoom?

In de meeste gevallen wordt huidkanker veroorzaakt door zonlicht, uv-straling veroorzaakt schade aan het DNA in de celkernen van de opperhuid. In sommige gevallen wordt een DNA beschadiging niet gerepareerd, hierdoor ontstaat een kwaadaardige cel. Deze kan ongecontroleerd groeien. Hierdoor kan huidkanker ontstaan.

De verschillende behandelingen voor basaalcelcarcinomen

Er zijn verschillende behandelingen voor een basaalcelcarcinoom mogelijk.

Basaalcelcarcinoom behandeling: wegsnijden

Het operatief verwijderen van een basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende behandeling. Tijdens een plaatselijke verdoving snijdt de arts het plekje op de huid weg. Ook snijdt de arts een randje weg van de gezonde huid, daar kunnen zich kankercellen bevinden die met het oog niet te zien zijn. Na de operatie maakt de arts de huid dicht.

Basaalcelcarcinoom behandeling: Mohs-chirurgie

Mohs-chirurgie is een methode die gebruikt kan worden als het basaalcelcarcinoom zich op moeilijke plekken van het gezicht bevindt, zoals bijvoorbeeld de neuspunt. Het basaalcelcarcinoom wordt dan laagje voor laagje weggesneden. Van elk laagje wordt tijdens de operatie direct bekeken of het verwijderde stukje huid nog kankercellen bevat of niet. Dit wordt herhaald totdat er geen kankercellen meer te zien zijn in de huid.

Meer informatie over basaalcelcarcinoom behandeling?

Basaalcelcarcinoom behandeling: bevriezing

Wanneer u een erg klein basaalcelcarcinoom met een laag risico heeft, kan de arts de kanker verwijderen door middel van bevriezing.

Waarom kiezen voor Dr. Brinkmann kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Basaalcelcarcinoom behandeling: crème

Een basaalcelcarcinoom kan ook behandeld worden met crème. U gebruikt dan een aantal weken imiquimod of 5-fluorouracilcrème. In deze crème zitten cytostatica. Dit zijn stoffen die kankercellen doden en de groei van kanker afremmen. Ook kan Imiquimod crème gebruikt worden. Dit stimuleert plaatselijk in de huid het afweersysteem, waardoor basaalcelcarcinomen worden opgeruimd. Een nadeel van het gebruik van crème is de huidirritatie die tijdens de behandeling kan optreden. Deze behandeling wordt alleen toegepast bij oppervlakkige basaalcelcarcinomen.

Basaalcelcarcinoom behandeling: Bestraling

Wanneer het plekje niet weggesneden kan worden, kunt u bestraling krijgen. Dit wordt meestal gedaan als het basaalcelcarcinoom op uw gezicht of oor zit, niet meer oppervlakkig groeit, maar al heel diep of in grote delen van de huid groeit. Het gezicht wordt in zo’n geval bij wegsnijden te veel beschadigd of u krijgt een te groot litteken.

Basaalcelcarcinoom behandeling: Fotodynamische therapie

Wanneer het plekje oppervlakkig groeit, kunt u Fotodynamische therapie krijgen. Eerst worden de kankercellen met een crème lichtgevoelig gemaakt, waarna ze door licht worden vernietigd. Deze methode veroorzaakt geen littekens. Deze behandeling is mogelijk als het basaalcelcarcinoom op uw gezicht of dicht bij uw ogen en oren zit, waardoor snijdende therapie minder aantrekkelijk is i.v.m. littekenvorming.

Samen maken we de keuze

Samen maken we de keuze over welke behandeling we gaan uitvoeren. Hierbij wordt er goed geluisterd naar de patiënt en naar de voorkeuren die hij/zij heeft.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Na de behandeling

Na de behandeling is de kanker verwijderd. Het is belangrijk dat u alert blijft op verschijnselen die kunnen wijzen op een basaalcelcarcinoom. Als u denkt dat er een nieuw basaalcelcarcinoom is ontstaan, raadpleeg dan altijd uw huisarts. Zorg er daarnaast voor dat u niet verbrandt.

Basaalcelcarcinoom behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek

Bij Dr. Brinkmann zijn we specialist in het verwijderen van huidkanker. Bij ons bent u in goede handen. Samen beslissen we over de juiste behandelmethode en maken we een behandelplan. Wij geven u maximale persoonlijke aandacht.

Meer informatie over basaalcelcarcinoom behandeling?

Veelgestelde vragen over basaalcelcarcinoom behandeling

Wat is basaalcelcarcinoom?
Basaalcelcarcinoom is een veelvoorkomende vorm van huidkanker die ontstaat in de basale cellen van de epidermis, de buitenste laag van de huid.
Wat veroorzaakt basaalcelcarcinoom?
De belangrijkste oorzaak van een basaalcelcarcinoom is blootstelling aan ultraviolet (UV) licht van de zon of zonnebanken. Andere risicofactoren zijn een lichte huid, ouderdom en een geschiedenis van huidkanker.
Is basaalcelcarcinoom gevaarlijk?
Een basaalcelcarcinoom is meestal niet levensbedreigend en zaait zelden uit naar andere delen van het lichaam. Echter, als het onbehandeld blijft, kan het schade aan nabijgelegen weefsels veroorzaken.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.