Scheurtje bij de anus

Fissuur

Een scheurtje bij de anus (ook wel kloofje, zweer of fissuur genoemd) is een pijnlijke aandoening. Het betreft een oppervlakkige lengte-scheur in het slijmvlies van de anus. De oorzaak is vaak gelegen in harde ontlasting en een hoge rustdruk van de anus. De klachten zijn met name helderrood bloedverlies tijdens ontlasting en forse pijn tijdens en na de ontlasting.

Diagnose

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

Behandeling

Een scheurtje bij de anus kan meestal behandeld worden door een combinatie van leefstijl adviezen en een specifieke crème. Deze crème zorgt voor een betere doorbloeding ter plaatse zodat het scheurtje beter kan genezen. Deze combinatie van maatregelen moet 6 weken volgehouden worden en zo nodig nog eens herhaald. Indien dit onvoldoende effectief blijkt kan er een behandeling met schoonmaken van de fissuur in combinatie met een injectie volgen. Dit laatste zorgt tijdelijk voor een betere ontspanning van de sluitspier. Deze behandeling vindt plaats onder lokale verdoving in het centrum.