Huidkanker is de meest voorkomende vorm van kanker en kan verschillende verschijningsvormen hebben. Door de juiste kennis op te doen over de verschillende huidkankersoorten, is vroegtijdige herkenning mogelijk. Dit vergroot de kans op een succesvolle behandeling. In deze blog bespreken we de meest voorkomende vormen van huidkanker, hun kenmerken en mogelijke behandelingen.
Basaalcelcarcinoom is de meest voorkomende vorm van huidkanker en groeit doorgaans langzaam. Het ontwikkelt zich meestal op delen van de huid die veel aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de nek en de handen. Hoewel basaalcelcarcinoom zelden uitzaait, kan het onbehandeld omliggend weefsel aantasten.
Een basaalcelcarcinoom ziet er vaak uit als een glanzend, parelachtig bultje of een rood, schilferend plekje dat niet geneest. Soms kunnen er zichtbare bloedvaatjes overheen lopen, of kan het plekje spontaan gaan bloeden.
Een melanoom is de meest agressieve vorm van huidkanker en kan snel uitzaaien als het niet op tijd wordt behandeld. Het ontstaat in de pigmentcellen van de huid en kan zich ontwikkelen uit een bestaande moedervlek of als een nieuwe, snelgroeiende vlek. Het komt vaak voor op rug en schouders bij mannen, benen bij vrouwen, voetzolen, handpalmen en onder nagels (vooral bij mensen met een getinte huid). Deze variant is het gevaarlijkst, daarom is een snelle diagnose gevolgd door behandeling erg belangrijk.
Plaveiselcelcarcinoom ontstaat in de bovenste laag van de huid en kan zich, in tegenstelling tot basaalcelcarcinoom, agressiever gedragen. Het komt vaak voor op huid die veel aan de zon is blootgesteld, zoals de lippen, oren, handen en onderarmen. In sommige gevallen kan het uitzaaien naar andere delen van het lichaam.
Een plaveiselcelcarcinoom presenteert zich meestal als een ruwe, verdikte plek op de huid die soms bloedt of korstvorming vertoont. Vaak is het pijnlijk of gevoelig bij aanraking. Vroege detectie van deze vorm van huidkanker is cruciaal.
De ABCDE-regel helpt bij het herkennen van verdachte moedervlekken:
Naast de bekende vormen zoals basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom, bestaan er minder vaak voorkomende vormen van huidkanker. Denk bijvoorbeeld aan Merkelcelcarcinoom en Dermatofibrosarcoom Protuberans (DFSP). Deze komen minder vaak voor, maar kunnen wel agressief groeien. Deze types komen vaker voor op het hoofd, de nek en andere ledematen. Merkelcelcarcinoom presenteert zich als een snelgroeiend, rood of paarachtig glanzend bultje, terwijl dermatofibrosarcoom protuberans vaak begint als een harde, langzaam groeiende huidkleurige, rode of paarse verdikking.
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is langdurige blootstelling aan UV-straling. Daarnaast spelen erfelijkheid en huidtype een rol. Mensen met een lichte huid en een geschiedenis van frequent verbranden in de zon hebben een verhoogd risico op huidkanker.
UV-stralen dringen diep door in de huid en kunnen het DNA in huidcellen beschadigen. Hierdoor kunnen cellen ongeremd gaan delen, wat kan leiden tot huidkanker. Het dragen van zonnebrandcrème en beschermende kleding helpt om schade te beperken.
De behandeling van huidkanker hangt af van het type en de ernst van de aandoening. Veelvoorkomende behandelingen zijn:
Heeft u een verdacht plekje op uw huid dat niet geneest of verandert van vorm en kleur? Wacht niet te lang en laat het onderzoeken door een specialist. Neem contact op met Dr. Brinkmann Kliniek voor een professionele beoordeling.
Locatie Nieuwegein
Edisonbaan 22
3439 MN Nieuwegein
Locatie Amstelveen
Van Heuven Goedhartlaan 933
1181 LD Amstelveen
Locatie Zwolle
Rembrandtlaan 10
8021 DH Zwolle
Locatie Amsterdam
Johan van Hasseltkade 310
1032 LP Amsterdam
Locatie Assen
Hoofdvaartsweg 97
9405 AC Assen
Locatie Eindhoven
Ceramlaan 10
5641 GD Eindhoven
Locatie Zoetermeer
Orfeoschouw 26-30
2726 JE Zoetermeer
Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.
Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.
088 - 700 0250
secretariaat@drbrinkmannkliniek.nl
Noodnummer (uitsluitend spoed buiten werktijd): 06 - 5152 3801