Maligne melanoom

Een maligne melanoom is de gevaarlijkste vorm van huidkanker. In Nederland overlijden ongeveer 800 mensen per jaar aan een melanoom. Deze vorm van huidkanker komt in Nederland meer voor dan in omringende Europese landen. Een maligne melanoom is te herkennen aan een plotselinge lichtbruine, donkerbruine of rode moedervlek op de huid die snel groeit. Bij Dr. Brinkmann Kliniek doen we onderzoek naar en behandelen we alle vormen van huidkanker of voorstadia van huidkanker.

Gemiddelde score van 9.5/10 op basis van 42 reviews

Zorgkaart NL review score van 9.5/10

Gedekt door bijna alle zorgverzekeraars

Meer dan 25 jaar ervaring op gebied van huidkanker

Wat is een maligne melanoom?

Een maligne melanoom is een agressieve vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen. Een maligne melanoom ontstaat vaak uit een moedervlek of op een ogenschijnlijk normale huid. De kenmerken van een maligne moedervlek zijn de onregelmatige vorm, kleurverandering en een snelle groei van een plekje. Een vroege diagnose van een maligne melanoom is cruciaal voor een effectieve behandeling en genezing.

Meer informatie over maligne melanoom

Risicofactoren en oorzaken van maligne melanoom

Er zijn een aantal factoren die de kans op een maligne melanoom vergroten, zoals UV-straling, genetische factoren en het hebben van een lichte huid. Hieronder lichten we het aan u toe.

Overmatige blootstelling aan UV-straling

Langdurige blootstelling aan UV-straling zonder bescherming van zonnebrandcrème of beschermende kleding verhoogt de kans op het krijgen van een maligne melanoom. De zon kan namelijk grote DNA-schade veroorzaken in huidcellen, wat kan leiden tot het krijgen van een melanoom. Ook onder de zonnebank gaan verhoogt het risico op huidkanker aanzienlijk. Bij Dr. Brinkmann Kliniek raden wij dit dan ook zeer af.

Erfelijkheid en genetische factoren

Heeft een van uw familieleden te maken gehad met een maligne melanoom? Wanneer dit het geval is, heeft u zelf een aanzienlijk verhoogd risico op het krijgen van een maligne melanoom. Dit komt door gedeelde genetische factoren. Ook specifieke genetische mutaties, zoals in het CDKN2A-gen, zijn sterk geassocieerd met een verhoogd risico op het ontwikkelen van een melanoom.

Huidtype en haarkleur

Mensen met een lichte huid, sproeten en rood of blond haar hebben minder melanine in hun huid. Hierdoor zijn zij minder beschermd tegen schadelijke UV-straling. Hun huid is dus gevoeliger voor verbranding en DNA-schade, wat het risico op een melanoom vergroot. Ook mensen met meer dan 50 moedervlekken op hun huid lopen een groter risico op het krijgen van een maligne melanoom.

Waarom kiest u Dr. Brinkmann Kliniek?

  • Focus op Innovatieve behandeltechnieken
  • Ingrepen die minder belastend zijn voor de patiënt
  • Zeer ervaren chirurgen
  • Een vaste arts om de vertrouwensrelatie met de patiënt te waarborgen
  • Verzekerde medische zorg
  • Hoge kwaliteit, door LRQA en ZKN als uitzonderlijk bevestigd
  • Vooruitstrevend centrum
  • Een centrum opgezet om maximale persoonlijke aandacht te geven

Symptomen van een maligne melanoom

Een maligne melanoom komt vooral voor op plekken die veel in de zon komen, zoals uw hoofd of armen. Maar het kan ook op andere plekken in de huid zitten. Het belangrijkste is dat een maligne melanoom op tijd herkend wordt. In de meeste gevallen verschijnt er plotseling een lichtbruine, donkerbruine of rode vlek op de huid die snel groeit. Vaak lijkt deze plek in eerste instantie op een moedervlek, maar valt vaak op door een snelle groei, een grillige vorm of meerdere kleuren.

Een maligne melanoom kan ook ontstaan uit een bestaande moedervlek. Deze moedervlek kan dan plotseling groter worden, van kleur of vorm veranderen of gaan jeuken of bloeden.

Behandelopties voor maligne melanoom

Wanneer u gediagnosticeerd bent met een maligne melanoom, moet die behandeld worden. Er zijn verschillende manieren om huidkanker te behandelen. Bij Dr. Brinkmann verwijderen we een melanoom veelvuldig operatief, door middel van een oppervlakkige chemotherapie of fotodynamische therapie.

Ervaringen van patiënten

“Ik ben al jaren bij Dr. Brinkman onder controle en behandeling en nog steeds super tevreden over haar betrokkenheid, duidelijkheid, deskundigheid en eerlijkheid. ”

“Ik ben al een aantal jaren onder behandeling bij Dr. Brinkmann Kliniek. Zeer professionele kliniek. Toegankelijk en servicegericht. Zeer goede ervaringen met zowel controle afspraken als ook de chirurgische behandelingen.”

“Ik ben heel blij dat ik onder controle en behandeling ben bij Dr Brinkmann. Dr Brinkmann en haar artsen zijn zeer deskundig, geven duidelijke informatie en geven je echt het gevoel dat je er veilig en in zeer professionele handen bent.”

“Topklinische zorg, zeer deskundig, zeer zorgvuldig, zeer patiënt vriendelijk. Voor oncologische zorg kan je het niet beter wensen.”

Dr. Brinkmann Kliniek: specialisten in maligne melanoom

Bij Dr. Brinkmann kliniek staan de beste zorgprofessionals voor u klaar. Onze artsen hebben allemaal jarenlange ervaring in het vak, ze begeleiden u gedurende het hele proces. De specialist gaat samen met u om de tafel om de behandelmogelijkheden te bespreken als u een maligne melanoom blijkt te hebben. 

Meer informatie over melanoom maligne?

Veelgestelde vragen

Hoe herken ik een melanoom?
Melanomen herkent u door veranderingen in een moedervlek of huidplek. Een handige methode is de ABCDE-regel:
  • Asymmetrie: één helft van de moedervlek is anders dan de andere helft.
  • Boorden: randen zijn onregelmatig, rafelig of onscherp.
  • Contrast/kleur: meerdere kleuren zoals zwart, bruin, rood of wit.
  • Diameter: groter dan 6 millimeter.
  • Evolutie: veranderingen in grootte, kleur, of vorm over tijd.
Kan een melanoom uit een bestaande moedervlek ontstaan?
Ja, melanomen ontstaan vaak uit bestaande moedervlekken die veranderen. Dit gebeurt als de pigmentcellen in een moedervlek muteren en zich ongecontroleerd beginnen te delen. Ongeveer 30-50% van de melanomen ontstaat uit bestaande moedervlekken. Regelmatig uw moedervlekken controleren is daarom belangrijk.
Is een melanoom altijd kwaadaardig?
Ja, een melanoom is per definitie kwaadaardig. Dit betekent dat het de potentie heeft om te groeien, omliggende weefsels te beschadigen en uit te zaaien naar andere organen via het lymfestelsel of de bloedbaan. Daarom is snelle behandeling essentieel.

Contact

stel mij een vraag

Contact voor een afspraak?
Dit is mogelijk indien u in het bezit bent van een verwijsbrief.

 

Patiënt Portaal

Patiënt Portaal
Altijd uw gegevens inzien? Voor veilige toegang naar uw persoonlijke portaal.