Lipoom

Een lipoom wordt ook wel “vetknobbel” genoemd. Het is een goedaardig gezwel van opgehoopte vetweefselcellen. Deze gezwellen liggen onderhuids en zijn te voelen of zichtbaar als ronde, soms pijnlijke, ovale bultjes, in grootte variërend van enkele millimeters tot soms grote kwabben. In het algemeen hebben ze een zacht-elastische consistentie. Het ligt vaak redelijk los van de huid, en kan zelfs uit meerdere compartimenten bestaan (“gesteelde lipomen”).

In vrijwel het hele lichaam komen vetcellen voor, dat houdt in dat eigenlijk overall in het lichaam lipomen kunnen ontstaan. Er is wel een zekere voorkeur voor de onderarmen, bovenbenen, hals en romp. Wat precieze de oorzaak is voor het ontstaan van een vetweefselknobbel is tot op heden niet duidelijk, maar er lijkt wel sprake van enige erfelijke aanleg.

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden.

In het algemeen heeft men van een lipoom weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Feit is wel dat het langzaam groter kan worden, waardoor het uiteindelijk wel hinderlijk kan worden. Dan is er wel een indicatie om het chirurgisch te verwijderen.

Behandeling

Het onderscheid tussen het normale vetweefsel en de lipoom is tijdens de operatie soms lastig te maken, maar als niet de gehele lipoom wordt verwijderd kan zich plaatselijk recidief ontwikkelen. Hoewel zeer veel mensen bij het ontdekken van een lipoom bang zijn voor een kwaadaardigheid, is de kans op een maligniteit erg klein. Daarbij let men ook op de snelheid van groeien en de grootte van de lipoom. Bij een mogelijke verdenking op kwaadaardigheid moeten er altijd eerst aanvullende onderzoeken plaatsvinden.

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.