Fibroom

Een fibroom is een goedaardige huidverdikking die opgebouwd is uit bindweefsel. Omdat vrijwel in alle weefsels van het lichaam bindweefsel zit, kunnen ze overal in het lichaam ontstaan. Op de huid zijn het lokale verdikkingen (soort “aangroeiingen”) en worden ze fibroom of nodulus cutaneus genoemd. De steelvormige variant wordt aangeduid als fibroma pendulum. Ze komen met name voor op armen, benen, hals en oksels of oogleden, en zien eruit als bobbeltje dat aan de huid vastzit.

Diagnose

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. Fibromen hoeven niet behandeld te worden zolang men er geen hinder van heeft. Ze kunnen eenvoudig worden weggehaald onder plaatselijke verdoving. Het is belangrijk dat wel alle fibreuze cellen worden weggesneden omdat het fibroom anders weer terug kan groeien.

Behandeling

De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving waarna deze chirurgisch wordt omsneden en verwijderd. Een weggesneden fibroom kan men laten testen om zeker te zijn dat geen sprake is van kwaadaardige tumorcellen. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.