Atheroomcyste

Een atheroomcyste ontstaat door een afsluiting van de uitgang en afvoergang van de haarfollikel en de bijbehorende talgklier. Na een onbepaalde tijd ( dit kan maanden tot jaren duren) ontstaat uiteindelijk een zwelling, die in het algemeen een gladde, ronde vorm heeft, en wel aan de huid vastzit, maar los te bewegen is van de onderlaag. De verstopte uitgang van de talgklier is vaak herkenbaar als een kleine porus midden centraal op de zwelling ( de zogeheten “mee-eter”). Als het nog klein is en de opening is nog ruim, dan is deze mee-eter aanvankelijk nog uit te drukken, maar zodra de cyste duidelijk groter wordt, is dit niet meer mogelijk. De grootte van de atheroomcyste varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. In het algemeen zijn ze onschuldig van aard, maar het kan ook secundaire geïnfecteerd raken met een abcesvorming. Dan wordt de zwelling in een korte tijd groter, rood en pijnlijk, waaruit soms al spontaan pus ontlast.

Diagnose

Het stellen van de diagnose wordt gedaan tijdens het consult en hiervoor is alleen een inspectie van het aangedane gebied nodig. Er hoeven geen verdere onderzoeken plaats te vinden. In het algemeen heeft men van een atheroomcyste weinig klachten en behoeft het geen behandeling. Wanneer het hinderlijk wordt of ontstoken, is het doormiddel van een kleine ingreep onder plaatselijke verdoving te verwijderen. Essentieel hierbij is dat de atheroomcyste met het gehele omhulsel wordt verwijderd, anders kan het weer terug groeien.

Behandeling

In het ontstoken stadium is de eenvoudigste remedie de cyste na een verdoving middels een incisie te openen en riekende inhoud te verwijderen. De omhulsel zit dan te vast in de omgeving en kan meestal niet geheel verwijderd worden. In dat geval is het advies om de atheroomcyste op een later moment dat dezej niet ontstoken is iets ruimer weg te halen. De ingreep vindt plaats onder lokale verdoving. Het herstel na de ingreep is afhankelijk van de plaats, maar verloopt over het algemeen vlot en kunt u uw normale activiteiten spoedig weer oppakken.